... of the tongue

Als vaste stoffysicus heb ik altijd wat met-taal gehad. Ik ben namelijk in juni geboren en de sterren brachten mij op het goede spoor : tweelingen houden nu eenmaal van woord-spelingen. En zoals eenieder die van muziek houdt, word ik soms b-koord door een a-koord.

Toen wij trouwden, kreeg Hilde een trouwring en ik een werk-ring. Twee van onze dochters zijn veeg-het-daar’s : in het visrestaurant bestellen zij bed-rog met aal-moes en aan de bar baars. Gelukkig doet Anouk ook aan filosofie: zij bekijkt de dingen van de andere Kant. En Eline heeft een leuke vriend : die nemen wij op de Coops toe.

Wat onze huisvesting betreft : vroeger waren we met een paar Belgische Frankskes in de Money Nes; maar een paar jaar geleden zijn we verhuisd en nu woont er een eikel aan de Eikenlaan. Trouwens, men zegt soms dat ik grote oren heb, maar dat is helemaal niet erg : “een lel, een oor-deel; een l...l, een voor-deel”, zei de match-o.

Mijn schoonzusje, ons Lut, is getrouwd met een man van Ivo (schoon moeder het verbood : le mariage est une dure lutte). Ivo heeft veel groenten in zijn tuin. Daarom betaalt ie zijn benzine met pomp-poen. Zelf nemen wij liever de trein, maar dan mag ons hondje Capuce niet mee : “U wil toch niet dat die hond spoort?”, zei de conducteur.

Mijn zwager Piet is houthandelaar : houd moed, hout moet! Bij het organiseren is Pietje precies en omdat hij wel een biertje lust, zijn onze skivakanties steeds tot in de pintjes geregeld. Maar toch zijn wij op wintersport erg sober : we don't drink we-ski. Johan houdt van zeilen; soms huurt hij een boot op zoek naar avond-uur op de Wadden. Wad dacht U? Juist!

Ooit bedacht dat nep-autisme een familiekwaal is?
En er zijn nog andere hedendaagse kwaaltjes :

bullet

Incontinentie : hoe langer hoe luier worden.

bullet

Blaasontsteking : plas-tic.

bullet

Diarhee, dat scheelt een hoop.

bullet

Slechte adem, een kwestie van in-stinkt.

Op de franse tour :
Son et lumière : klink en lachspel.
Het toilet van Napoleon : (fr) water-loo (en); na gebruik door te spoelen met (en) water-l'eau (fr). Wat nu?  Is mijn woordenboek aan flarden? Oh, die Van Daelen!

Het doblootje (dom blondje) werd tot miss-kleun verkozen; ze was van onder wijs, maar van boven dom. Op de koop toe werd ze ongewenst zwanger : een dra-ma. Bevallig kleurde zij haar haar en zocht hulp bij Groen Links : nu vecht deze rode vrouw voor groene zonen.

Bas wordt een jaartje ouder en verliest zijn haar. Hans noemt hem kale Bas. Bij zijn verjaardag krijgt Bas taart, maar dat zal Hans worst wezen.
Wie jong-leert, bal-lanceert. Geef mij dan maar body-building, da’s pas spier-ritueel.

Uit de reeks "Hoe doen ze n'et":
Moeder overste : non-stop;
de opstandige dominee :  met protest-standjes;
prins Charles : op zijn dij.

Tot slot nog een paar oude koeien :
Beestenboel : een onverklaarbaar bewoond huis vol gapen en scheiten.
De gebraden nonnen van de Heilige Kerk zorgen voor een klare zijk op de kaak.